Hästar som jag har haft: Gibson

Gibson

Gibson
f. 1997 d. 2006
e. Guinness – Hertigen

Det här inlägget blir det svåraste att skriva, nu när jag berättar om hästar som jag har haft. Jag fick tårar i ögonen redan när jag letade rätt på bilderna av honom. Gibson var en otroligt speciell häst, jag tror bara att man får en sådan häst i livet. Jag saknar honom fortfarande. Jag önskar att jag hade träffat honom senare i livet, att jag hade vetat vad jag vet idag när jag hade honom.

Gibson kom in i våra liv efter det att vi hade sålt K. En sommardag 2003 åkte jag och mamma på hästletarturné och hamnade i Östergötland. Där hittade vi den då sexårige valacken Gibson. Han rörde sig otroligt trevligt (åh vad jag önskar att jag hade haft film att visa på honom!) och han var snäll och lätthanterlig. Vi hade filmkameran med oss, filmade och visade filmen för vår tränare. Hon tyckte att han var fin och det blev köp.

Jag var ute efter en dressyrhäst att träna och tävla med. Gibson hade stora gångarter, vilket gjorde honom ganska svårriden, det var svårt för oss att hitta vår gemensamma balans. Trots att det här var min egna häst nummer två var jag fortfarande orutinerad och min självkänsla var låg. Gibson väckte uppseende, mörkbrun och vacker med mycket gång. Jag fick prestationsångest. Samtidigt var han världens keligaste och gosigaste och kunde ”pilla” med mulen i mitt hår hur länge som helst.

Tillsammans gjorde vi ett antal tävlingsstarter i LB och LA. Tyvärr var det inte helt enkelt, jag hade behövt mer rutin på att tävla och framför allt hade jag behövt hjälp med den mentala biten, för där var jag inte stadig. Jag tog alla motgångar personligt och mådde jättedåligt av att inte prestera. När jag gick ridledarkursen 2005 var Gibson en av mina två kurshästar, det var han och ridskolehästen Titiyo som fick följa med.

Gibson köptes som dressyrhäst, men han hoppade också snällt. Han hade behövt lite hjälp med att utveckla sin teknik, men han löshoppade ändå upp till 140 cm. Det minns jag som en bra prestation.

Tyvärr drabbades min fine häst av ett antal skador, så som hältor och sårskador. Om jag idag hade haft de hållbarhetsproblemen med en häst hade jag ändrat träningsupplägget. Jag hade lagt in mycket mer vila för en så pass ung häst och jag hade definitivt inte sprutat några leder utan att ha gett honom vila och chans att läka själv först. Diagnosen som till slut ledde till att min fine, vackre häst fick galoppera vidare kan beskrivas som SIS = Skit I Sadeln. Jag hade helt enkelt för dålig kunskap om ridning, hästutbildning och hästars hållbarhet för att kunna hålla en så fin häst frisk. Det gör ont i mig när jag tänker på det. Att en så fin och härlig individ offrades för att jag saknade omdöme och kompetens.

Han fick en sista sommar på Alvaret på Öland innan han fick somna in. Världens vackraste:

1931_57168379026_8766_n 1931_57168369026_8525_n1931_57168364026_8274_n

 

Lite kuriosa: Gibsons helbror är den godkände hingsten Gigolo 965

Jag vet att det inte är till någon nytta att känna skuld över hur det slutade för fine Gibson. Ändå gör jag det fortfarande och min enda tröst är att jag i alla fall har blivit bra mycket klokare sedan dess. Finaste Gibson, tack för att jag fick lära känna dig!

Annonser

One thought on “Hästar som jag har haft: Gibson

  1. Åsa skriver:

    Jag tror att du hade Gibson under tiden som jag bodde i Östergötland, så jag ska väl egentligen inte uttala mig då jag inte själv såg vad som hände. Dock har jag svårt att tro att det enbart var din okunskap som förkortade hans liv. Jag gissar att du hade honom uppstallad på KBF, och jag undrar om inte personalen där skulle ha reagerat om du utbildade honom på fel sätt. Dessutom vet jag att du alltid har tagit hjälp av tränare, och jag antar att du följde deras råd. Att lederna sprutades låter som en veterinärs beslut/råd, och som djurägare tror man så klart att veterinären med all sin utbildning har rätt.
    Tror du inte att du lastar dig själv alldeles för mycket? Det är klart att man alltid kunde ha gjort saker och ting på ett annorlunda sätt i efterhand, men frågan är om det hade hjälpt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s