Bort med skygglapparna

I natt hände detta i stadsdelen Araby här i Växjö. Det är bara ett par månader sedan kravallerna i Husby utanför Stockholm. Liknande händelser har inträffat på andra orter i Sverige, men också utomlands. Då och då delar någon av mina bekanta Facebook-statusar med innebörden att dessa ungdomar är lata, bortskämda och borde skaffa sig ett jobb. Jag tycker att det är så vansinnigt respektlöst att framföra sådan åsikter. Respektlöst mot individerna och aningslöst inför de strukturer som finns i det komplexa samhälle som vi har skapat.

Om jag med ett enda futtigt blogginlägg kunde förklara hur och varför stenkastningen i natt ägde rum, så hade jag nog blivit rik… 😉 Men jag tror att känslan av utanförskap och frustration, i kombination med grupptryck kan vara ett kraftigt förenklat svar. Jag försvarar inte upplopp. Inte på något sätt. Jag vill bara uppmana er att lyfta bort skygglapparna och fundera över hur vi ska agera för att få dessa ungdomar att känna sig delaktiga och inkluderade, istället för utestängda.

Jag tror att vi måste ställa oss frågan ”vad har vi som samhälle att vinna på att alla får vara med?”. Inte tänka att ”hur ska ‘vi’ hjälpa ‘dem’, utan hur ska vi hjälpas åt att tillsammans lösa problemen?

Jag tror inte att det är enkelt att komma till Sverige som asylsökande. Jag tror inte att det är enkelt att i Sverige växa upp som barn till föräldrar med annat etniskt ursprung än svenskt. Jag själv hade inte velat fly till ett annat land för att där bli misstänkliggjord utifrån mitt namn, min hudfärg eller mitt språk. Hade du? Om jag och min familj hade tvingats fly Sverige och bosätta oss någon annanstans så hade vi med all säkerhet sökt oss till våra landsmän. Det är inte ett dugg konstigt att människor med liknande ursprung bosätter sig nära varandra. Se bara på medelklass-villakvarteren. Familjerna som bor där liknar ju varandra. En del säger att ”man ska ta seden dit man kommer”. Okej, så om du flyttade från Sverige, till ett land med en annan religion och kultur, skulle du sluta fira jul då? Eller midsommar? Sluta prata svenska? Nej, trodde väl inte det.

Ja, jag har rädda-världen-komplex. Men jag har också en genuin tro på att kärlek, respekt, empati och förståelse är bra grejer. Jag tycker att främlingsfientliga/rasistiska yttringar är obehagliga. Det lär ju finnas en anledning till att Smålandsposten valt att inte göra artikeln som jag länkar i början av det här inlägget kommenteringsbar. Så, du som ska dela en Facebook-uppdatering, tillämpa lite källkritik. Av med skygglapparna och tänk en vända till.

Peace!

6 tankar om “Bort med skygglapparna

 1. Åsa skriver:

  En annan intressant fråga i ämnet är hur mycket våra nya svenskar ska tvingas anpassa sig. Ska avslutningarna hållas i kristen kyrka t.ex? Visst att jag själv inte skulle ha något emot att gå in i en moské, men å andra sidan är det få svenskar som är särskilt troende (själv gick jag ur svenska kyrkan för flera år sedan), så vi kan nog inte föreställa oss hur det är att tvingas ”vara otrogen” mot guden man tror på.

  Det du skrev om att landsmän dras till varandra stämmer även på semestrar. Vem umgås man mest med; de som är bofasta i landet man besöker, eller andra svenska (möjligtvis skandinaviska) turister?

  Älskar dina inlägg! De är så kloka och välskrivna, och det är kul att du tar upp ämnen som får en att tänka till lite!

  • Det där med religion förtjänar nästan ett eget inlägg… 🙂 Jag tänker att det finns de som kommer till Sverige som praktiserar sin religion, likaväl som det finns de som flyttar hit som är lika sekulariserade som du och jag. Tål att funderas på!

   Tack så mycket! Jag är glad för att du läser och för att du tar dig tid att kommentera 🙂

 2. […] med om att vi i Sverige behöver bli bättre på integration. Jag har tidigare skrivit om det här. Men att vi behöver bli bättre på något betyder inte att vi ska sluta göra något annat, som […]

 3. Mikael Hansson skriver:

  Jag undrar vad är framtiden för Sverige, när vi inte längre har råd att ta hand om våra invandrare och arbetslösheten ökar, kommer Sverige då göra som england att låna pengar för att ha råd att göra det. Hur långt ska detta gå.

  Att byn hette Araby är ju faktiskt rätt komiskt, arab byn LOL.

 4. Mikael Hansson skriver:

  Sålänge Sverige kommer fortsätta misshandla sin ekonomi kommer vi inte få någon fungerande integration, ingen integrationspolitik i världen kommer att hjälpa om inte jobben finns.

  Många fler människor hade kunnat få hjälp på plats och fler människoliv hade kunnat räddas, men präktiga socialistiska Sverige skiter i om folk dör, de vill bara se bra ut på pappret.

  Tänk på alla människor som dör eftersom slösar så mycket pengar, alla de bidrag majoriten av våra asylsökande får, hur mycket hjälp på plats hade de inte kunat få: I dessa länder har de större chans att få arbete, något de oftast inte får i Sverige.

  Hur länge ska den politiska korrektheten få gå före människoliv? Det är samma sak med vår drogpolitik, ideologi går före människoliv. Varför kan inte dessa människor använda sunt förnuft, jo för de är socialister, det finns ingen logik, bara socialism. Länge lever kommunismen i Sverige.

  • Jag förstår inte riktigt vad du menar? Vilka är det som dör på grund av att asylsökande får bidrag? Vad har drogpolitiken med integration att göra?

   Jag skulle nog inte heller likställa politisk korrekthet med socialism eller kommunism…? Eller hur tänker du där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s