Om tävling för barn och unga

Svenska Ridsportförbundet är ett av 70 specialförbund (SF) under Riksidrottsförbundets (RF) paraply. Enligt RF:s idéprogram Idrotten Vill är idrottare upp till 12 år att betrakta som barn. Ungdomar är mellan 13 och 20 år.

Ur Idrotten Vill:

  • Idrott för barn och ungdomar upp till 18 år ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s konvention om barns rättigheter (Barnkonventionen).
  • Idrott för barn ska i första hand bedrivas i enkla former i närområdet. Även tävlingsverksamheten ska huvudsakligen ske lokalt och resultaten ska ges liten uppmärksamhet.
  • Vid införande av tävlingar om svenskt mäs­terskap eller riksmästerskap för en viss ålders­grupp bör beaktas att de föreningar som vill nå framgång i dessa tävlingar ofta satsar målmed­vetet på den aktuella åldersgruppen tre­fyra år tidigare. Specialidrottsförbunden ska också beakta detta i sitt internationella arbete och motverka att internationella mästerskapstävlin­gar inrättas för allt yngre åldrar. (Idrotten Vill hittar du här)

I nummer 13 av Tidningen Ridsport som kom ut till oss prenumeranter idag finns en gästkrönika av förbundskaptenen i hoppning, Sylve Söderstrand. Där förespråkar han särskilda ungdomsklasser på stor häst för 12-14-åringar. Europamästerskap för den här kategorin finns redan och Sylve vill gärna lägga till både SM och NM. Avslutningsvis önskar han sig en Grand Prix-klass i Falsterbo till nästa år. Som mina uppmärksamma läsare antagligen redan har förstått så är jag i den här frågan oenig med förbundskaptenen.

Vi har redan idag mästerskap i ridsport för barn som rider ponny, både på nationell och internationell nivå. Jag tycker inte att det är förenligt med Idrotten Vill. Att skapa ytterligare tävlingsformer för barn och ungdomar på elitnivå, där fokus ligger på resultat och prestation istället för glädje, delaktighet, kamratskap och god hästhållning, det tycker jag är förkastligt. Vad är syftet med att låta 12-åriga barn utstå pressen att rida Grand Prix-klasser inför fullsatta läktare i Falsterbo? Sylve skriver att det finns 12-14-åringar som har vuxit ur sina ponnyer och att de måste tävla mot mer rutinerade ungdomar och vuxna när de går över till stor häst. Jag förstår absolut hans poäng. Men varför skynda? Varför inte ägna ungdomsåren åt träning, gärna i grupp tillsammans med kompisarna, för att få en gedigen grund? Finslipa ridningen, finslipa hästkunnandet, få tid att vara med tonårskompisar som inte är hästintresserade. Absolut tävla – också. Men inte på elitnivå, inte med höga prissummor och inte med den press som detta skapar.

Jag tror att Sverige blir en bättre och mer konkurrenskraftig ridsportnation om våra ryttare rider för att de älskar hästar, älskar att rida. Om de själva kan det mesta om utfodring, träningslära, hästskötsel och om de är vana vid att göra det dagliga arbetet med sina hästar. De ryttare som har lärt sig allt om hästar och ridning från grunden, de har också en sund syn på sina tävlingskamrater hästarna.

Det fina med ridsport är ju också att det tar lång tid att bli bra och att man kan vara aktiv hela livet, tävla hela livet om man så vill. Rolf-Göran Bengtsson har tagit sina mästerskapsmedaljer som 40-plussare.

Med detta sagt: Låt barn vara barn, hästar vara hästar och behandla dem med kärlek och respekt!

IMG_0176

 

 

En tanke på “Om tävling för barn och unga

  1. […] Därför tycker jag att det här är fel. Jag tycker inte att vi ser till barns och ungdomars bästa om vi utsätter dem för att tävla inför en fullsatt arena på ett av Sveriges största ridsportarrangemang. Det är inte att bevaka barnrättsperspektivet eller att bygga för framtiden. En satsning på ungdomar som tävlar stor häst bör enligt min åsikt genomföras i deras närmiljö, under stöttande former. Fler argument finns i det här inlägget. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s